Szkło borokrzemowe (borosilikat)
Interesują Cię produkty ze szkła borokrzemowego? Zastanawiasz się, czy szkło borokrzemowe wykazuje jakąkolwiek szkodliwość podczas użytkowania? Zapoznaj się z podstawowymi informacjami na temat właściwości, wytrzymałości i bezpieczeństwa stosowania szkła borokrzemowego.
Firma Continental Trade sp. z o.o., działająca od 1995 roku, specjalizuje się w obróbce i dostawie wyrobów technicznych najwyższej jakości, w tym szkła technicznego. Jednym z najważniejszych oferowanych produktów jest szkło borokrzemianowe (borosilikat).
Szkło borokrzemowe (borosilikat) - co to jest?
Borokrzemowe szkło to specjalistyczny materiał wyróżniający się doskonałą wytrzymałością na temperaturę oraz odpornością na szok termiczny, co czyni je idealnym rozwiązaniem do szerokiego spektrum zastosowań przemysłowych, laboratoryjnych oraz domowych. Dzięki swoim właściwościom szkło borowo krzemowe stosowane jest m.in. w produkcji naczyń, butelek oraz szklanek. Naczynia ze szkła borokrzemowych bez obaw można stosować nawet do wrzątku.
Szkło borokrzemowe (borosilikat) - właściwości i zastosowania
Szkło borokrzemowe (borosilicate glass, borosilikat) jest powszechnie wykorzystywane właśnie ze względu na wysoką odporność chemiczną i dużą odporność na zmiany temperatury pracy. Poziom zawartości tlenku boru w partii (mieszaninie wszystkich surowców, z których wytwarza się szkło) ma trwały wpływ zarówno na zachowanie szkła przy topieniu, jak i na wszystkie pozostałe jego własności (w tym na odporność chemiczną). Z uwagi na możliwości różnicowania składu chemicznego (w tym dodawania tlenków metali) szkła borokrzemowe tworzą niezwykle obszerną gamę materiałów. Oferujemy różne gatunki szkła borokrzemowego, których wybrane właściwości opisane są poniżej.
Typowa twardość szkła borokrzemowego wynosi: 5,5 w skali Mohs, 470 w skali Knopp, 580 w skali Vickers.
Szkło borokrzemowe 3.3 – DIN 7080
Ten typ szkła odpornego na agresywne chemikalia zawiera wysoki procent krzemionki i znaczną domieszkę tlenku boru. Szkło borokrzemowe 3.3 nazywane jest często szkłem żaroodpornym. Często spotyka się naczynia ze szkła borokrzemowego, które są odporne na bardzo wysokie temperatury.
Może być frezowane, wiercone, szlifowane i hartowane. Jego niski współczynnik rozszerzalności cieplnej, wysoka odporność na szok termiczny i zdolność do pracy w temperaturze do 450 °C w dłuższym przedziale czasu czynią ten rodzaj szkła szczególnie użytecznym do pracy w stabilnych warunkach temperaturowych. Nadaje się także do pracy w niskich temperaturach. Wytrzymuje temperatury do około -196 °C (np. w kontakcie z ciekłym azotem). Podczas rozmrażania należy zapewnić różnicę temperatur nieprzekraczającą 100 K. Na ogół zaleca się stosowanie do temperatury nie niższej niż -70 °C.
Szkło to jest wyjątkowo odporne na działanie wody, alkaliów, kwasów i substancji organicznych.
Szkło borokrzemowe 4.3
Do pracy w środowisku pary oraz do zastosowań hydrostatycznych oferujemy wyroby ze szkła borokrzemowego 4.3. Wytrzymałość na działanie chemikaliów oraz rozszerzalność cieplna pozwalają na zastosowanie wysokiego poziomu hartowania, dzięki któremu szkła te charakteryzują się wysoką odpornością na szok termiczny. Nadaje się do pracy w niskich temperaturach. Wytrzymuje temperatury do około -196 °C (np. w kontakcie z ciekłym azotem). Podczas rozmrażania należy zapewnić różnicę temperatur nieprzekraczającą 100 K. Na ogół zaleca się jednak stosowanie do temperatury nie niższej niż -70 °C.
Właściwości szkła borokrzemowego wynikające ze składu
Szkło borokrzemowe zawiera znacznie większą ilość dwutlenku krzemu (około 80%) w porównaniu ze szkłem sodowo-wapniowym (około 69%). Czyni go to odporniejszym na pęknięcia. Dodatkowo, w związku z dwa razy mniejszym współczynnikiem rozszerzalności cieplnej, borosilikat jest bardzo wytrzymały. Szacuje się, że może wytrzymać różnicę temperatur wynoszącą nawet 170°C.
Niektórzy zastanawiają się, czy szkło borokrzemowe się tłucze. Mimo znacznej odporności, może ono ulec stłuczeniu, jeśli zostanie poddane działaniu maksymalnej temperatury bądź siły.
Zastosowania naczyń ze szkła borokrzemowego
Naczynia ze szkła borokrzemowego są często wykorzystywane w laboratoriach, gastronomii oraz w gospodarstwach domowych, gdyż charakteryzują się wysoką odpornością na szok termiczny. Typowa temperatura, jaką szkło borokrzemowe może bezpiecznie znosić, to zakres od około -70°C do nawet 500°C. Dzięki temu naczynia ze szkła borowego są idealne do zastosowań wymagających intensywnego podgrzewania lub chłodzenia. Nie zaskakuje więc, że naczynia ze szkła borokrzemowego są tak popularne w kuchni. Wykonuje się z niego między innymi formy do pieczenia, dzbanki, filiżanki, kubki, szklanki, miski, pojemniki do przechowywania żywności oraz czajniki. Tak wiele produktów to dowód na to, że szkło borokrzemowe jest wszechstronnym i praktycznym materiałem, chętnie wybieranym do codziennych zastosowań kulinarnych.
Szkło borokrzemowe charakteryzuje się również wyjątkową odpornością chemiczną, w związku z czym stosuje się je również do przechowywania odpadów nuklearnych. Borosilikat jest mniej rozpuszczalny w porównaniu do innych materiałów. Oznacza to, że nie zachodzi wymiana substancji między chemikaliami a samym szkłem.
Warto wiedzieć, że istnieją potrawy i napoje, które w naczyniach wykonanych z innych materiałów mogą zmieniać smak lub nawet stawać się potencjalnie szkodliwe, natomiast szkło borokrzemowe nie powoduje takich problemów. Są to na przykład napoje kwaśne, takie jak herbata z cytryną, sok pomarańczowy czy woda z octem jabłkowym. Jeśli są przechowywane lub podawane w naczyniach metalowych (szczególnie aluminiowych lub miedzianych) mogą nabrać metalicznego posmaku, ponieważ kwaśne środowisko wchodzi w reakcję z metalem. Podobnie jest z napojami gorącymi jak kawa lub herbata, które w niektórych plastikowych naczyniach mogą spowodować uwalnianie szkodliwych związków chemicznych (np. bisfenol A czy ftalany). Również niektóre potrawy, zwłaszcza kwaśne lub pikantne (np. bigos, zupy pomidorowe, curry), w kontakcie z naczyniami metalowymi lub z tworzyw sztucznych mogą zmienić smak albo nabrać niepożądanego aromatu, a także zwiększyć ryzyko uwalniania niekorzystnych dla zdrowia substancji.
Szkło borokrzemowe (borosilikat) – zastosowania
Borosilikat nie reaguje z żywnością, dlatego jest bezpieczny w kontaktach z produktami spożywczymi. Dzięki odporności na skrajne temperatury oraz nagłe zmiany temperatur znajduje szerokie zastosowanie w różnych urządzeniach, takich jak piekarniki, kuchenki elektryczne, mikrofalówki, lodówki i zmywarki.
Naczynia ze szkła borokrzemowego są bezpieczne dla zdrowia, bo chemicznie neutralne, odporne na kwasy, zasady i temperaturę, więc nie wpływają na smak ani bezpieczeństwo produktów spożywczych. Dlatego są szczególnie polecane do przechowywania, podgrzewania i serwowania potraw oraz napojów wymagających zachowania neutralności smaku i bezpieczeństwa dla zdrowia.
Ze względu na swoją trwałość borosilikat jest wykorzystywany w takich dziedzinach jak energetyka słoneczna, konstrukcje statków kosmicznych, telekomunikacja. Wykonuje się z niego także naczynia laboratoryjne oraz pojemniki do przechowywania szczepionek.
Wytrzymałość szkła borokrzemowego na temperaturę
Wytrzymałość szkła borokrzemowego na temperaturę jest kluczowym czynnikiem decydującym o jego zastosowaniu. Szkło borokrzemowe swoją wytrzymałość termiczną zawdzięcza obecności tlenku boru, który znacząco poprawia jego właściwości.
Szkło żaroodporne — co to oznacza?
Szkło żaroodporne to specjalny rodzaj szkła, które wykazuje wyjątkową odporność na działanie wysokich temperatur i gwałtowne ich zmiany, czyli szoki termiczne. Dzięki specjalnej budowie chemicznej i odpowiednio dobranym składnikom, takim jak tlenek boru i krzemu, szkło żaroodporne jest bardziej wytrzymałe od zwykłego szkła.
Najczęściej spotykanym rodzajem szkła żaroodpornego jest właśnie szkło borokrzemowe. Typowa temperatura szkła borokrzemowego, którą może bezpiecznie znosić, mieści się w szerokim przedziale od około -70°C do nawet 500°C. To pozwala na bezpieczne jego użycie w kuchniach, laboratoriach i przemyśle. Popularnymi produktami wykonanymi z tego materiału są naczynia kuchenne, laboratoryjne zlewki czy specjalistyczne elementy techniczne.
Warto jeszcze raz podkreślić, że szkło żaroodporne (borokrzemowe) nie tylko wytrzymuje wysokie temperatury, ale również jest odporne na gwałtowne zmiany temperatury. Tym samym jest materiałem niezwykle praktycznym i bezpiecznym.
Porównanie szkła borokrzemowego ze szkłem hartowanym
W porównaniu z innymi rodzajami szkła szkło borowo krzemowe zapewnia znacznie większą trwałość i stabilność chemiczną, co pozwala na bezpieczne jego użytkowanie w ekstremalnych warunkach termicznych. Dla porównania warto wiedzieć, jaką temperaturę wytrzymuje szkło hartowane – zazwyczaj jest to około 200–250°C. W związku z tym szkło borokrzemowe, ze swoją znacznie wyższą odpornością termiczną, jest preferowane tam, gdzie stosuje się produkty najwyższej jakości i maksymalnie bezpieczne.
Szkło borokrzemowe a szkodliwość?
Czy szkło borokrzemowe jest zdrowe? Albo co sprawia, że szkło borokrzemowe jest uważane za zdrowe i bezpieczne dla konsumentów? O to często pytają nasi klienci. Tymczasem szkło borokrzemowe (borosilikat) jest całkowicie bezpieczne zarówno dla ludzkiego zdrowia, jak i dla środowiska naturalnego.
Co więc sprawia, że szkło borokrzemowe jest uważane za zdrowe i bezpieczne dla konsumentów i że produkty wykonane z borosilikatu można stosować bez obaw do przechowywania żywności i napojów?
Oprócz wspomnianej wyżej neutralności i faktu, że szkło nie zmienia składu chemicznego potraw, jedną z zalet szkła borokrzemowego jest niska rozpuszczalność, dzięki której napój w naczyniu z borosilikatu nie zmienia smaku. Nie ma też obaw, że jakiekolwiek drobinki szkła dostaną się do napoju, nawet w wysokich temperaturach. Ryzyko szkodliwości szkła borokrzemowego i jego negatywnego wpływu na zdrowie jest więc znikome.
Szkło borokrzemowe od Continental Trade
Wybierając szkło borokrzemowe firmy Continental Trade zyskujesz pewność, że otrzymasz produkty wysokiej jakości, bardzo trwałe oraz w pełni bezpieczne podczas codziennego, jak i specjalistycznego użytkowania.
- Szkło borosilikatowe zbiera pozytywne opinie klientów ze względu na swoją funkcjonalność oraz zdrowotne bezpieczeństwo.
- Szkło borokrzemowe jest bezpieczne, nie wykazuje szkodliwości.
- Szkło borosilikatowe doskonale sprawdza się zarówno w przemyśle spożywczym, jak i chemicznym.
- Ze względu na wysoką wytrzymałość naczynia borokrzemowe nadają się do mycia w zmywarce oraz używania w kuchence mikrofalowej.
- Szkło krzemowo borowe, w tym również białe borokrzemowe szkło opalowe, oferowane przez naszą firmę, spełnia rygorystyczne normy ISO 9001:2015, zapewniając tym samym najwyższy standard produktów.
Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą wyrobów ze szkła borokrzemowego, które są dostępne w konkurencyjnych cenach.
*Dane prezentowane w niniejszym opracowaniu oparte są na najlepszej wiedzy. Continental Trade zastrzega sobie możliwość ich aktualizacji i wprowadzania zmian zgodnie z postępem wiedzy i techniki. Podane dane nie są jednak podstawą przyjęcia odpowiedzialności za poprawne funkcjonowanie, które jest uwarunkowane wieloma czynnikami, wymagającymi rozpoznania dla każdego indywidualnego przypadku.
Szkło borokrzemowe 3.3 – DIN 7080
SiO2 | 80 % |
B2O3 | 13 % |
Na2O | 4 % |
Al2O3 | 2 % |
K2O | 1 % |
Standardowe grubości i tolerancje
Grubość | Tolerancja | Grubość | Tolerancja |
---|---|---|---|
0,70 mm | ±0,1 | 7,5 mm | ±0,3 |
1,10 mm | ±0,1 | 8,0 mm | ±0,3 |
1,75 mm | ±0,2 | 9,0 mm | ±0,3 |
2,00 mm | ±0,2 | 13,0 mm | ±0,5 |
2,25 mm | ±0,2 | 15,0 mm | ±0,5 |
2,75 mm | ±0,2 | 16,0 mm | ±0,5 |
3,30 mm | ±0,2 | 17,0 mm | ±0,5 |
5,00 mm | ±0,2 | 18,0 mm | ±0,5 |
5,50 mm | ±0,2 | 19,0 mm | ±0,5 |
6,50 mm | ±0,2 | 21,0 mm | ±0,7 |
Typowe właściwości:
Gęstość (przy 20 °C) | 2 230 kg/m3 |
Wytrzymałość na zginanie | 160 N/mm2 |
Wytrzymałość na ściskanie | 100 N/mm2 |
Moduł sprężystości Young'a | 64 GPa |
Liczba Poissona | 0,2 |
Przewodność cieplna | 1,2 W/(m K) |
Ciepło właściwe | 0,83 kJ/(kg K) |
Wsp. rozszerzalności liniowej | 3,3 ±0,1 * 10 -6 °C |
Średni wsp. załamania światła w zakresie widzialnym (380 - 780 nm) | 1,48 |
Punkt mięknięcia | 815 °C |
Punkt wyżarzania | 560 °C |
Maksymalna temperatura pracy: | |
Szkło niehartowane | |
- stała | 450 °C |
- chwilowa (< 10h) | 500 °C |
Szkło hartowane | |
- stała | 280 °C |
- chwilowa (< 10h) | 500 °C |
Właściwości chemiczne
- Odporność na wodę
Test wg ISO 719 (w 98 °C): klasa HGB 1
Test wg ISO 720 (w 121 °C): klasa HGA 1 - Odporność zasadowa
Test wg DIN 52 322 (zgodnie z ISO 695): klasa A2 - Odporność kwasowa
Test wg DIN 12 116: klasa 1
Właściwości elektryczne
- Opór właściwy
dla 25°C = 8.6 x 1013 Ω cm
dla 300°C = 1.4 x 106 Ω cm
Właściwości dielektryczne
Oporność właściwa | 8,6 x 1013 Ωcm | (przy 25 °C) |
1,4 x 106 Ωcm | (przy 300 °C) | |
Tangens strat tgδ | 38 10-4 | (przy 1 MHz, 20 °C) |
Stała dielektryczna ε | 4,6 | (przy 1 MHz, 20 °C) |
Właściwości optyczne
Wsp. załamania światła | Przepuszczalność światła |
λ = 587,6 nm nD = 1,4724 λ = 480,0 nm nF = 1,4782 λ = 546,0 nm nE = 1,4740 λ = 644,0 nm nC = 1,4701 |
![]() |
Szkło bokrzemowe 4.3
SiO2 | 78 % |
B2O3 | 10% |
Na2O | 7 % |
Al2O3 | 3% |
ZrO2 | 2 % |
Typowe właściwości:
Gęstość (przy 25 °C) | 2 280 kg/m3 |
Wytrzymałość na zginanie | 25 MPa |
Moduł sprężystości Young'a | 67 GPa |
Liczba Poissona | 0,20 |
Przewodność cieplna (@ 90 °C) | 1,2 W/(m K) |
Ciepło właściwe | 0,83 kJ/(kg K) |
Wsp. rozszerzalności liniowej (@ 20 °C - 300 °C) | 4,3 * 10 -6 °C |
Średni wsp. załamania światła w zakresie widzialnym (λ=587,6 nm) | 1,484 |
Punkt mięknięcia | 810 °C |
Punkt wyżarzania | 580 °C |
Współczynnik fotoelastyczności K | 3,2 x 10-6 mm2/N |
Temperatura szkła dla gęstości dPas |
1013,0 560 °C |
Maksymalna temperatura pracy: | |
- maksymalna | 500 °C |
- w ciężkich warunkach | 280 °C |
Właściwości chemiczne
- Odporność na wodę
Test wg ISO 719 (w 98 °C): klasa HGB 1
Test wg ISO 720 (w 121 °C): klasa HGA 1
- Odporność zasadowa
Test wg DIN 52 322 (zgodnie z ISO 695): klasa A2 - Odporność kwasowa
Test wg DIN 1776: klasa 1
Właściwości elektryczne
- Opór właściwy
dla 25°C = 6.6 x 1013 Ω cm
dla 300°C = 1.4 x 106 Ω cm
Właściwości dielektryczne
- Dla 25° C i 1 MHz:
stała dielektryczna εr=4,6
tangens strat tgδ =1,4x10-2
Właściwości optyczne
Wsp. załamania światła | Przepuszczalność światła |
λ = 587,6 nm nD = 1,4816 λ = 480,0 nm nF = 1,4869 λ = 546,0 nm nE = 1,4831 λ = 644,0 nm nC = 1,4802 |
![]() |